Postcoderoos: goed voor inwoners, bedrijfeigenaren en agrariërs
01 september 2020
Energie duurzaam lokaal opwekken, op een financieel zeer aantrekkelijke manier voor eigenaren van bedrijven met een geschikt dak, agrariërs met een gebouw (al dan niet met asbest) en ook voor inwoners van een stad. Dat is het doel van de 'postcoderoos-regeling' die de overheid heeft opgezet.
Alles wat er in een stad moet gebeuren om van die regeling gebruik te maken, is dat wat mensen een coöperatie oprichten, inwoners zoeken die wel lid willen worden (lidmaatschap kost niets) en partijen met een dak waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden en die daarvoor een vergoeding krijgen.
Laat in Rijssen-Holten die coöperatie al opgericht zijn! En ook al 3 daken, met in totaal ruim 4.000 zonnepanelen, te hebben. Met ruim 350 leden die dit steunen en daardoor mede mogelijk maken.
Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dit kan ook in 2020 nog, al is het wel opschieten en afwachten hoe lang nog: er wordt aan een nieuwe regeling gewerkt waarvan op moment dat we dit schrijven de details nog niet bekend zijn.
Waarom is dit interessant voor al die partijen:
- eigenaren van een dak krijgen een vergoeding voor het op hun dak laten plaatsen van zonnepanelen
- agrariërs kunnen van de vergoeding b.v. hun asbest-dak vervangen
- de postcoderoosregeling maakt het mogelijk dat er ook nog wat geld over blijft wat naar leden kan
- in Rijssen-Holten heeft de coöperatie het zo opgezet dat inwoners klant kunnen blijven bij hun vertrouwde energie-leverancier (moet wel meedoen met de regeling, de meesten doen dat), en door mee te doen dus hun energie echt groen laten opwekken en nog wat geld toe krijgen ook